Saturday, 29 December 2012

~di sepertiga malam itu~

Bismillahirrahmanirrahim...

Di sepertiga malam itu...
Suasana sunyi, sepi, tenang...
Hati itu tenang...
Seakan tiada apa yang berlaku...
Seakan baru lahir ke dunia...

Di sepertiga malam itu...
Dia menggagahkan diri bangun untuk menghadap Ilahi...
Walau sakit, pedih, kecewa, resah...
Namun diri itu percaya...
Dia masih punya pemilik hati yang tak pernah tinggalkan dia...

Di sepertiga malam itu...
Jasad itu, hati itu, ego itu runtuh...
Bagai runtuhnya bangunan2...
Runtuh dan boleh bangkit semula bila2 sahaja...
Disebabkan egonya manusia itu...

Di sepertiga malam itu...
Jasad itu, hati itu, ego itu sujud...
Patuh menghadap Ilahi...
Tangisnya seolah2 itulah sujudnya yang terakhir...
Memohon ampun akan segala dosa2 yang lalu, sekarang dan akan datang...

Di sepertiga malam itu...
Tiada seorang manusia pun yang mendengar tangisnya, rintihannya...
Namun dia percaya dia ada Tuhan yang tidak pernah tidur...
Dia merintih, memohon, merayu dengan sepuas2 nya...
Nikmat yang tidak terkata saat itu...
Tenang...setenang2 nya...

Di sepertiga malam itu...
Munajatnya berterusan...
Sehingga jasadnya diambil oleh pemilik yang berkuasa...
Rohnya ditarik...
Perlahan-lahan...
Dan...
Dengan tenangya dia pergi menghadap Ilahi untuk selamanya...




#koreksi diri kite selalu...selalu ingat mati...baru lah rase selalu nak buat amal...pesanan dari khidmat masyarakat...membangun demi insan...

Friday, 28 December 2012

~indahnya ISLAM~

Bismillahirrahmanirrahim...

Jom refresh balik otak kite...terbaca nota ini yang ade dalam simpanan...bangganya jadi org ISLAM...namun, terfikir, sampai saat ini ape yang dah kite sumbangkan untuk agama kite?? dah berapa banyak pengorbanan yang kite dah buat untuk agama?? insaf2...astaghfirullah...ISLAM itu tak perlukan kite, tapi kite yang perlukan ISLAM...ape ertinya kite beragama ISLAM, tapi takde satu pun sumbangan kite untuk ISLAM...ape erti kite beragama ISLAM, tapi tak beramal dengan agama..ISLAM hanya sekadar dalam IC???

Islam adalah satu-satu nya agama yang diterima oleh ALLAH S.W.T. Hanya agama yang diterima disisi Allah ialah  Islam. Barang siapa yang mencari atau menganuti selain daripada agama Islam maka Allah tidak akan menerimanya dan ia di akhirat nanti pasti rugi. Seperti kata-kata Saidina Umar r.a : " Kami adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, sekiranya kita mencari kemuliaan dengan selain daripada Islam maka kita akan dihina oleh Allah s.w.t.

Di antara kesempurnaan Islam itu seperti berikut:

* Islam adalah agama yang menjaga kepentingan semua manusia walaupun non-muslim.

* Islam menitik berat dunia dan akhirat.

* Islam menitik berat rohani dan jasmani.

* Islam memenuhi tuntutan hidup dan tuntutan perintah Allah.

* Islam ialah agama fitrah yakni agama yang selaras dengan naluri semula jadi manusia..

* Islam adalah agama yang berlaku adil kepada semua bangsa dan jantina.

* Persaudaraan dalam Islam berdasarkan ikatan akidah bukan kepada keturunan,kasta, suku, bangsa, status ekonomi dan sebagainya. Oleh itu Umat Islam adalah satu di seluruh dunia.

Buktikan kite CINTA agama kite...kebiasaannye manusia akan buat ape sahaja kebaikan untuk orang yang dia cintai...alangkah bagusnya kalau kite pun buat sebegitu untuk agama kite..





#antara sifat istimewa ISLAM ialah syumul yang bermaksud meyeluruh...Allahurabbi...


Thursday, 27 December 2012

~saje2~

Bismillahirrahmanirrahim...

Long time no write...ahaks....
Disibukkan dengan 'kerja2 sekolah' yang sampai saat ini belum siap2...
InsyaAllah,,esok last presentation....
Cepat2 la habis present...
Saya nak study...
Minggu depan nak final exam....
I'm not ready yet....
Banyak lagi belum study....
Mood study tolong datang kat saya...
Saya hanya bersemangat study maths je...
Subjek lain???
Perrggghh....pilih kasih btol......





#salam study week yang dah nak sampai ke penghujungnya....macam tak percaya je....

Thursday, 20 December 2012

~segenggam tabah~

Bismillahirrahmanirrahim...

Ku sapu habuk2 yang membuatkan blog aku berhabuk...dah lame tak menulis and update blog..(w/pun ku tau xde org yang bace..kuang3...)..peringatan kepada diri..macam2 benda yang berlaku..kene ambik iktibar dari ape yang berlaku..minggu lepas, demam yang teruk..1 minggu..terlepas 3 test, kuliah, discussion, assignment and macam2 lagi..xblh mengeluh..sakit itu kan kafarah dosa..Allah takkan menimpakan sesuatu ujian kepada hamba-Nya melainkan sesuai dengan kemampuan hamba-Nya..Al-Baqarah:286..hayati kalam Allah..



Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak airmata
Namun tak pernah pun setitis
Gugur berderai di pipi
Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai bergelora
Diredah bersendirian
Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti
Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar 

Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu
Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup dipalu
Pasti bertemu tenangnya 



#best lagu ni...segenggam tabah..in-team..

Wednesday, 5 December 2012

~be professional~

Bismillahirrahmanirrahim...

Allah, baru sedikit kau ditimpa ujian hari ini...namun, cepat saje diri ini menangis...cari lah kekuatan itu...ya Allah, aku mohon kepadaMu sedikit kekuatanMu kepadaku untuk aku meneruskan langkah perjuangan ini...

Tadi baru habis buat spot-check kat kolej kediaman ni...ingatkan kenapa nak jumpe jaksis, rupe nye nak buat spot-check...dalam kelaparan, aku meneruskan perjuangan ini bersama2 sahabat2 yang lain dan felo...ade je student hantar mesej kat aku tanye ade spot-check ke...demi amanah dan tanggungjawab, aku takkan bagi tahu walaupun tu sahabat baik aku...ni apatah lagi kawan..BE PROFESSIONAL la wei dalam gerak kerja..aku buat sume tu bukan nye saje2...ade sebab nye..yang k0 pegi langgar peraturan tu kenape..amek k0..kan dah kene...jangan nak salahkan aku plak...tapi aku memang sedih la...cakap aku macam2..memang aku paham perangai die macam tu..tapi bile pikir die tu kawan aku, classmate plak tu, sape yang tak terasa...

Mase kawan, kawan la...mase gerak kerja, k0 kene paham la tugas aku...s0,,plissssss be professionallll.....tolong paham bahawasa nye, tu memang kerja aku...tu adalah AMANAH dan TANGGUNGJAWAB aku...sekecik2 perkara pun akan disoal nanti kat akhirat...depan Allah, takde nye nak main tawar menawar...semua dah tertulis..aku doakan moga k0 paham kenape aku buat macam tu..




#aku cube jalankan amanah sebaik mungkin...kuatkan aku ya Allah...

Tuesday, 4 December 2012

~istiqamah~

Bismillahirrahmanirrahim...



Hari ini mesti lebih baik dari semalam...selalu je dengar ayat ni kan?? selalu je....orang lain yang ucap, yang pesan, yang nasihat, yang tegur, dan macam2 lagi...aku pun same...selalu je cakap kat diri, pesan banyak2 kali, 'nuraini, hari ni mesti lebih baik dari semalam'...(^^)..tp,kadang2 pesanan tu masuk telinga kanan keluar telinga kiri..right?? dan pada mase tu kite sedar, susah nye nak istiqamah...Alhamdulillah, Allah menyedarkan kite setiap waktu...memang betul, susah dan payah nak istiqamah...memerlukan mujahadah yang kuat..betul..aku akui itu...contohnya, memang senang nak bangun tahajud, tapi nak istiqamah itu susah..dari tadi lagi duk tulis istiqamah...sebenar nye ape istiqamah itu?? istiqamah itu ialah teguh berdiri, konsisten, berterusan, kekal...itu maksud yang paling mudah la...ok?? jangan salah paham plak..istiqamah yang aku tengah tulis ni, istiqamah dalam membuat perkara baik..bukan nye perkara jahat ok...kenapa penting nya istiqamah ni?? kite tengok hadis Nabi S.A.W. : 

'Amalan yang paling disukai Allah ialah amalan yang diteruskan secara berterusan walaupun sedikit'- Hadis Riwayat Bukhari

See?? walaupun amalan yang kite buat tu just kutip sampah, tapi kalau kite istiqamah, Allah suke...sebab kite dah meringankan beban orang lain..

Alaaa,,susah la...ok..ni ade beberapa tips macam mane nak istiqamah...kite try ea...

- memohon pertolongan Allah
- berusaha berterusan dalam beramal
- taubat dan istighfar
- target ibadah
- selalu koreksi diri
- mengingati mati





#orang yang menaip ni pun sedang mengingati diri. kerana tangan yang menaip lebih dekat dengan telinga dan hati yang sedang menaip..jom same2 kite usaha untuk istiqamah dalam perkara kebaikan..ayuh!!!

~wahai hati yang hitam~


Bismillahirrahmanirrahim...

Wahai hati yang hitam,
Diri ini terasa semakin jauh daripada RABBNYA..
Semakin menyimpang dari jalan RABBNYA..
Semakin lupa akan KHALIQNYA..
Semakin lalai dengan nikmat RAHMANNYA..
Semakin tunduk kepada NAFSU AMMARAH yang merosakkan seluruh akhlakku…
Semakin tenggelam dalam bisikan-bisikan SYAITAN yang menyesatkan di segenap inci akidahku..

 Wahai hati yang hitam,
Bilakah tangan yang dicintai akan berada di atas tangan yang FAKIR..
Bilakah kaki yang dicintai akan jejak di rumah ALLAH yang suci..
Bilakah mata yang dicintai akan menundukkan pandangannya daripada hidangan yang haram..
Bilakah telinga yang dicintai akan mendengar kalam-kalam ALLAH yang menggetarkan jiwa..
Bilakah mulut yang dicintai akan basah dengan ZIKRULLAH..
Bilakah badan yang dicintai akan diselubungi AURATNYA..

 Wahai hati yang hitam,
Bilakah lagi..
Sanggupkah kau biarkan dirimu terus terusan dipalit noda..
Diinjak-injak oleh nafsu..
Diperbodohkan oleh syaitan..
Diri ini bukan boneka wahai hati yang hitam..
Diri ini perlukan kebenaran wahai hati yang hitam..
Wahai hati yang hitam,
Tangan, kaki, mata, telinga, mulut dan badan…
Terlalu merindui syariat ALLAH..
Berikan mereka hak yang selayaknya..
Merekalah saksi-saksi kau di hari pembalasan nanti..
Sanggupkah kau melihat mereka menjadi penentang kau pada mizan nanti..

 Wahai hati yang hitam,
Menyesallah dengan perbuatan tercelamu..
Siramlah dirimu dengan air mata keinsafan..
Sujudlah dan pohon keampunan daripada MAHA PENGAMPUN..
Gembirakan tangan, kaki, mata, telinga, mulut dan badanmu..

Wahai hati yang hitam,
Jadilah seterang-terang cahaya keimanan..
Biarkan nafsu dan syaitan menangis kerana tewas dengan keimananmu..
Cukuplah sekali kau merana kerana mereka..
Cukuplah sekali kau menyesal kerana mereka..
Cukuplah sekali kau dimurkai oleh RABBMU kerana mereka..
Mereka bukanlah sahabat terbaik kau kerana mereka adalah sejahat jahat pendamping..

 Wahai hati yang hitam,
Pendamping terbaikmu adalah ALLAH YANG SATU..
Dekatkan dirimu kepada NYA..
Sujud kepada NYA..
Selangkah kau merapat, seribu langkah DIA mendapatkan kau..
Dialah AR RAHIMMU..

Wahai hati yang hitam,
Kaulah penentu untuk diri ini menerima neraka atau jannah ALLAH..
Sedarlah wahai hati yang hitam..
Kau takkan layak untuk jannah ALLAH,
Kau juga tidak mampu menanggung azab ALLAH..
Sedarlah wahai hati yang hitam..
Sedarlah..






# Pesanan kepada diri yang punyai hati..

Sunday, 2 December 2012

~14 adorable princess~

Bismillahirrahmanirrahim...

Dengan nama ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI,
Ya ALLAH!
Panjangkanlah umur sahabatku,
Kurniakan kesihatan yang baik kepadanya,
Terangilah hatinya dengan nur pancaran iman,.

Ya ALLAH!
Tetapkanlah hatinya,
Perluaskanlah rezekinya,
Dekatlah hatinya kepada kebaikan,
Jauhkanlah hatinya daripada kejahatan,
Tunaikanlah hajatnya sama ada hajat dalam agama, dunia dan akhirat.

Ya MUHAIMIN!
Jika dia jatuh hati,
Izinkanlah dia menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu supaya tidak terjatuh dalam jurang cinta nafsu.

Ya RABBANA!
Jagalah hatinya supaya tidak berpaling daripada melabuhkan hatinya pada hati-Mu.

Ya RABBUL IZZATI!
Jika dia rindu,
Rindukanlah dia pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu.

Ya MUHAIMIN!
Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia ke jalan-Mu.

Ya ALLAH yang tercinta,
Jika Engkau halalkan aku merindui sahabatku,
Janganlah aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada cinta hakiki,
Rindu abadi dan kasih sejati hanya untuk-Mu.

Ya ALLAH,
Kurniakanlah sahabatku kesenangan,
Ketenangan,
Kebahagiaan dan kecemerlangan hidup di dunia dan akhirat kelak.

Ya RABBUL IZZATI,
Bahagiakanlah hati sahabatku sebagaimana Engkau bahagiakan hati hamba-Mu yang lain.
AMIN…. 



#ya Allah, permudahkanlah, lancarkanlah dan lindungilah perjalanan kami esok...

Saturday, 1 December 2012

~kawal marah anda~

Bismillahirrahmanirrahim...

Teringin lak nak share macam mane nak kawal marah..marah?? ye,,marah..sape la yang tak pernah marah kan sepanjang die hidup ni...kalau dah marah dengan seseorang, nanti nak buat kerja dengan die pun tak senang..right?? memang la kite boleh cakap, sabar2 kat orang yang tengah marah tu..mungkin die cakap, bukan ko yang marah..errk...ok..kat bawah ade beberapa tips macam mane nak kawal kemarahan kite tu..semoga berguna...


1. Mengubah Posisi - Rasulullah s.a.w bersabda: “Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring.” (Riwayat Muslim)

2. Berwuduk - Rasulullah s.a.w bersabda: “Marah itu datangnya daripada syaitan, dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk” (Hadis Riwayat Abi Daud) .

3. Minum air.

4. Mendiamkan diri ketika marah.. banyakkan istighfar di dalam hati.

5. Berlindung kepada Allah daripada syaitan.


6. Meluahkan perasaan dan masalah dalam keadaan masa dan tempat sesuai.

7. Berfikiran positif.

8. Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat; elakkan daripada memekik atau bertindak garang.

9. Bawa bertenang seperti menarik nafas.

10. Senyum kerana senyuman mampu meredakan tekanan.




#dah, jangan marah2 k...just smile..kadang2 geram jugak rase nye...sabar2...

~couple~

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, masih lagi dipanjangkan umur untuk menikmati kehidupan ini...jauh di lubuk hatiku, aku nak share sesuatu yang berkaitan dengan remaja zaman sekarang..rasenye, bende ni selalu je jadi isu...dan adakalanye, orang kat luar tu anggap perkara ni dah jadi perkara yang biase..mesti korang tertanya2 hal ape sbenar nye kn?? hal couple sbenar nye..cinta tidak halal antara lelaki dan perempuan...mmm, kalau korang rase perkara ni 'biase', kene check balik hati kite..sebab ape aku cakap kene check?? sebab nye ni berkaitan dengan maksiat..bile kite dah rase biase dengan maksiat yang berlaku di sekeliling kite, makne nye kite redha dengan maksiat itu.Na'uzubillahiminzaalik...Allah timpakan bala pada hamba2-Nya, bukan kepada  yang buat maksiat je..tapi semua..dan tugas kite semua untuk amal makruf nahi mungkar..

Terdengar dari seseorang, die cakap "alaa, tak remaja la kalau tak couple", "nak kenal dulu sebelum kawen", "senang nak study sekali" dan macam2 lagi la yang dorang mengadu kat aku...walaaweh ayat die..bukan aku tak bagi ko nak couple..tp aku pikir mase depan ko kat akhirat nanti..kan Allah dah pesan awal2 lagi kat kite dalam suarah Al-Israk ayat 32:

"Dan janganlah kamu mendekati zina;sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk"

See??Allah larang sesuatu perkara tu, ada la hikmah nye..bukan nye saje2..ada paham?? tahan sekejap je...kalau ko sabar, sekejap je n ko dapat rase kemanisan iman tu sendiri...aku bukan nye ape, bende ni memang kene cegah..bukan saje2..sebab Allah suruh..

"Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyuruh kepada kebajikan dan mencegah daripada yang mungkar. Mereka itulah orang yang beruntung"-Al-Imran:104



#muhasabah diri balik...sentiasa check hati kite ok..lindungi lah kami ya Allah...

~rindu mujahidah~


Bismillahirrahmanirrahim...

 Bisikku pada Tuhan yang satu..

 Lindungilah sahabat-sahabatku ini..

 Di setiap langkah mereka..

 Di setiap hela nafas mereka..

 Di setiap kelip mata mereka..

 Di setiap degup jantung mereka..

 Banyak yang ingin ku pohon dan ku harapkan untuk mereka..

 Tapi, jika satu sahaja yang dimakbulkan olehmu..

 Lindungi IMAN di hati mereka..

 Kerana dengan iman yang ada..

 Sahabat-sahabatku pasti selamat di dunia dan akhirat..

 Amin Ya Rabb..


#rindu mereka......

Friday, 30 November 2012

~ya Rasulullah~


Bismillahirrahmanirrahim...

Ya Muqolibal qulub thabit qulubana 'ala dinik wa 'ala tho'atik.

Jika tanya pada diri ini,
Apakah bukti engkau mencintai Rasul-Nya?
Diri ini hanya tergamam dan tidak terkata apa.
Kerana belum layak diri ini untuk dilebelkan sebagai pecinta Baginda.
Tetapi, Demi Allah hati dan diri ini terlalu Cinta,
Kasih dan Rindau padanya.

Ya Rasulullah 
Bagaimana diri ini ingin ku lebelkan sebagai pecintamu.
Sedang masih belum cukup usaha da'wahku.
Berbanding para sahabatmu.

Ya Rasulullah
Abu Bakar r.a sentiasa membenarkanmu,
Ketika yang lain mencemuhmu.
Umar Al-Khattab r.a Berani bertaruh nyawa,
Ketika semua mengancammu.
Siti Khodijah r.ha Bergadai harta, nyawa dan segalanya
keranamu menjalankan usaha da'wahmu.
Sahabat yang lain semuanya pahlawan yang hebat disisimu.
Sedangkan diri ini hanya mampu menceritakan kehebatanmu. :')
Layakkan diri ini
Untukku Mengaku mencintaimu,
Dengan setakat usaha begitu?

Ya Rasulullah
Andai salah seorang sahabatmu hidup pada zamanku,
Dengan cinta mereka kepadamu,
Mestilah tidak siapa dapat menandingi hebatnya semangat sahabatmu.
Diri ini sangat malu jika bertemu denganmu.
Tetapi hati ini sangat merinduimu :')
Ku pilih sunnah dan jalan da'wah untuk buktikan cintaku padamu.
Salamun 'alaik Ya Rasulullah. :')

Moga Allah beri kekuatan dan semangat kepada semua.
Untuk memilih sunnah dan jalan da'wah.
Bagi membuktikan cinta kita kepada Rasulullah saw.
Amin Ya Robbal 'Alamin.
Wallahu'alam.

Barakallahufikum..
SaLing berpesan: Jangan tunggu Esok untuk berbuat kebaikan. BoLeh jadi Esok datang, tetapi diri kita teLah 'pergi'.. [DR. Yusuf Al-Qaradhawi]



#ya Rasulullah, aku rindu padamu....

Wednesday, 28 November 2012

~cara sujud sahwi~


Bismillahirrahmanirrahim...

Sujud sahwi adalah sujud sebanyak 2 kali yang dilakukan sesudah membaca Tasyahud akhir dan Sholawat, tepatnya sebelum mengucapkan salam. Kata-kata sujud sahwi artinya "Sujud Lupa". Tetapi Sujud sahwi dilakukan bukan saja disebabkan lupa, juga disebabkan meninggalkan SUNNAH AB'ADH (Sunnah yang sangat ditekankan dalam sholat, seperti Tasyahud Awal dan Qunut dalam sholat Subuh) saja dengan sengaja pun tetap disunnahkan melakukan Sujud sahwi.

            Di antara sebab-sebab disunnahkannya Sujud sahwi, sebagaimana dikatakan Syaikh Ibnu Ruslan dalam kitab Zubad, adalah,
"Sebab-sebab Sujud sahwi yang disunnahkan untuk dilakukan tepat sebelum salam adalah karena melalaikan sesuatu yang bila dilakukan secara sengaja dapat membatalkan shalat. Juga karena meninggalkan sunnah ab'adh dengan sengaja atau karena lupa. Dan tidak disunnahkan melakukan Sujud sahwi karena meninggalkan Sunnah HAI'AT (seperti mengangkat tangan ketika takbiratul ihram, misalnya)."

            Hadits yang berkenaan dengan Sujud sahwi di antaranya yang diriwayatkan  Abu Sa'id Al-Khudri, ia berkata, "Rasulullah SAW bersabda, "Apabila salah seorang di antara kalian ragu di dalam sholatnya sehingga ia tak tahu lagi apakah ia sudah melakukan shalat sebanyak tiga rakaat atau empat rakaat, hendaklah dibuangnya keraguan itu dan yang ia yakini, kemudian hendaknya ia sujud sebanyak dua kali sebelum melakukan salam. Sekiranya ia telah melakukan shalat 5 Rakaat, berarti shalatnya telah digenapkan dengan Sujud sahwinya itu. Dan sekiranya ia shalat tepat empat rakaat, dua sujud itu menghinakan bagi Setan." (HR. Ahmad dan Muslim).

            Diriwayatkan pula dari Abu Hurairah RA, Nabi SAW bersabda, "Sesungguhnya setan itu masuk di antara anakAdam dan Nafsunya, sehingga ia tidak tahu sudah berapa rakaat ia melakukan shalat. Maka bila seorang di antara kalian mengalami hal demikian, hendaklah ia sujud dua kali sebelum memberi salam." (HR. Abu Ahmad dan Ibnu Majah).

            Adapun bacaan Sujud sahwi ialah: 
سُبْحَانَ مَنْ لَايَنَامُ وَلَا يَسْهُو

sumber :

~GEMPAQ~

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, selesai sudah program kem GEMPAQ ( Generasi Pemuda Al-Quran ) anjuran BADAR UTeM..tahniah diucapkan kepada semua penggerak kali ini...memang gempak la...(^-^)..tahniah gak kepada peserta2 yang menjayakan lagi kem ni..semoga beroleh manfaat dan ilmu daripada kem ni..tahniah2..

Aku nak share sesuatu kat sini...siyes, slame kem tu berjalan, awal2 je aku dapat mengutip mutiara ilmu daripada ustaz..huhu..sedih sgt..tu pun, 1 kuliah je..ke mana aku menghilang ?? heheh...x de la...sbenarnya aku lebih lagi belajar..w/pun x dapat dgr semua kuliah, tapi aku belajar sesuatu..sesuatu yang xde dalam kelas mahupun di rumah..belajar how to manage something smoothly...belajar mcm mne nak berurusan dengan orang..memang menguji kesabaran..w/pun rase nak marah, tetap kne maniskan muka...peserta tu semua mad'u kite...dengan niat ikhlas kerana Allah, semua tu berjalan lancar...memang la, sesuatu program tu ade kekurangan nye..tp, kite kene belajar dari kesilapan supaya banana not fruit 2 times..heheh...pelajaran itu sungguh bermakna..ye la,,for the 1st time, kiteorang conduct program...takut kot...

Penat memang la penat...sape yang cakap x penat, memang nak kene r..haha...kepenatan itu berlalu bagai air sungai...terhibur dengan gelagat peserta dan ajk..hati aku gak terubat dengan kehadiran naqibah tersayang...mekasih kak atas 'NIPS' yang diberi...tenang hati dapat bercerita dengan akak naqibah...

Ape2 pun, gud luck n all da best utk penggerak...perjuangan ini belum lagi berakhir...keep it up!!!



#pengalaman mengajar erti hidup....

~hati muslimah itu~


Bismillahirrahmanirrahim...

Ketika hati seorang muslimah terluka ia akn m'hapuskan air mata dgn iman, 
ketika hati seorang muslimah terluka ia akn m'guatkan hatinya dgn ilmu,
ketika hati seorang muslimah terluka ia menari dlm doa permohonan ampunnya terhadap Rabbnya,

ketika hati seorang muslimah terluka wajah kusut nya tetap indah bg dunia,
ketika hati seorang muslimah terluka bibir merahnya m'yimpulkan senyuman utk hidupnya,

ketika hati seorang muslimah terluka matanya basah oleh lembutnya hatinya,
ketika hati seorang muslimah terluka dunia terasa akn berlanjut & ia harus tegar,
ketika hati seorang muslimah terluka jiwa lembutnya sampaikan ketenangan pd hati kecilnya,

ketika hati seorang muslimah terluka jari jemari bergerak utk tetap menolong org lain tnp beban dihatinya,
ketika hati seorng muslimah terluka kepercayaan dirinya x pernah pudar,
ketika hati seorang muslimah terluka akal & hati hadir utk menantikan kesedaran,
ketika hati seorang muslimah terluka ia dan dirinya tetap menjadi MUSLIMAH..



P/s:tabahkan hatimu duhai muslimah disaat dirimu terluka.anggap lah ujian ini sbgai ANUGERAH TERINDAH dr Nya.kerana Dia ingin sentiasa dekat dgn dirimu.insyaallah, allah s.w.t sentiasa bersamamu......amin.

#kelemahan itu adalah kekuatan...

~mencintai seorang insan~


Bismillahirrahmanirrahim...

Tatkala kesepian mengunjungi mindaku
Lantas diriku teringatkan dirimu
Maafkanku kerana tak terdaya melawan
Kerana engkau soleh idaman

Aku tahu sempadan agama mulia
Dan dengan ikhlas aku redha dengannya
Ku tahu cinta agung hanya buat-Nya
Namun fitrah insaniku tetap membara

Kau insan soleh yang berakhlak mulia
Ku terpikat pada keluhuran budimu
Selagi udara yang ku hembus mengalir di bumi nyata
Ku harapkan teman sepertimu
Agar fitrah insaniku terjaga dalam redha-Nya
Kini kita di haluan berbeza yang masih panjang
Ku harapkan haluan ini akan bertemu dan menemukan kita
Kecapilah apa jua cita- citamu dengan izin-Nya
Dan impian yang ku impikan bersamamu
Akan ku hanyutkan dalam sungai takdir-Nya
Hanya dengan itu jawapan hakiki akan terpancar
Moga- moga kaulah peneman hidupku
Akan ku bantumu dalam perjuagan ini...
Dengan izin Allah..
Moga bertemu dalam rahmat-Nya..



#inspired from someone..

Friday, 23 November 2012

~cara berurusan dgn lelaki ajnabi~


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...


Berikut adalah 5 tips bagaimana berurusan dgn lelaki ajnabi. Tips2 ni telah dikongsi oleh seorang sahabat yg amat disenangi oleh kaum wanita dan disegani oleh kaum lelaki. Semoga dgn mengamalkan perbatasan perhubungan ini, akan lebih suci bagi hati kita dan bagi hati mereka. Sama2 lah kita menjaga hati.

1. Elakkan berurusan dgn lelaki - Kalau ada peluang utk minta tolong dgn perempuan, mintalah tolong dari perempuan. Disebabkan limitation kemampuan perempuan seperti repair kereta, repair laptop dan lain2, maka terpaksalah minta tolong dari org lelaki.

2. Kalau terpaksa contact orang lelaki - gunakanlah medium perantaraan dalam bentuk tulisan, seperti SMS, email, atau nota kecil. Gunakan perkataan2 formal, bukan bahasa pasar. Contoh: Maaf, (bukan sorrie..), Terima kasih (bukan time kaceh). Lagi satu takyah la buat smiley face ke (^_^), gelak2 ke (hihihih), dan lain2 yg kurang berfaedah.

Elakkan bercakap melalui telefon kalau belum desperate - Ini kerana suara wanita amat lunak dan boleh menggetarkan jiwa lelaki. Sampai Allah pun sound kat org pempuan supaya keraskan suara. Rujuk qur'an surah Al-Ahzab ayat 32:
" Wahai isteri2 nabi, kamu bukanlah seperti perempuan2 lain jika kamu bertaqwa. Maka jgn lah lemah lembutkan suara dlm berbicara, sehingga bangkit nafsu org yg ada penyakit dlm hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yg baik "

Kalau rasa ayat ni ditujukan kepada isteri2 nabi je, lembut2kanlah suaramu dan lihatlah kesannya.

Apabila arahan ni diberi kepada isteri2 nabi, sepatutnya kita juga menyahut seruan tu utk mencapai darjat yg sama seperti mereka, darjat wanita2 yg bertaqwa, dan darjat wanita2 yg terpilih. Best kan?


3. Tundukkan hati - Apabila terpaksa berurusan dgn lelaki, kita sepatutnya merasa bulu roma kita meremang, kerana takut pada Allah. Kita sangat takut sekiranya disebabkan kita, lelaki ni tertarik kepada kita. Waktu berdepan dgn lelaki2 tu, byk2 lah berdoa, "Ya Allah, jgnlah Kau buatkan lelaki ini tertarik kepadaku. Jauhkan pandangannya dari panahan syaitan."

4. Tundukkan pandangan - Jangan tertipu dgn matapelajaran communication skills yg kita belajar kat uni dulu; "make eye contact with the person you're talking to". bende tu applicable
kalau kita becakap dgn org yg sama jantina sahaja.

Kalau ada eye contact dgn org yg berlainan jantina, kita akan mendapati theory "dari mata turun ke hati" tu betul. so, be careful dgn pandangan mata.

Para sahabat dulu pun, Allah perintahkan supaya tahan pandangan apabila mereka berurusan dgn isteri2 nabi. Cuba rujuk surah al-ahzab ayat 53;

" ....Apabila kamu meminta sesuatu dari isteri2 nabi, mintalah dari belakang tabir. Itu lebih suci bagi hatimu dan hati mereka.. "

Kita bukan disuruh membawa tabir ke mana2 kita pergi. kalau susah sgt nk jaga mata, tutuplah pandangan dgn buku ke, ngan file ke. Kita lihat betapa Allah sgt ambil berat masalah hati para sahabat n isteri2 nabi supaya mereka tak tewas ke dalam kemungkaran. Kalau kita pun nk jadi sehebat diorang, kenalah buat apa yg diorang buat. Takkan nk tunggu Allah sebut nama kita dlm Qur'an baru nk buat kot. Cth: "Wahai Cik Hasni.. taatilah suamimu..." Isk2. tak layak nye..

5. Cepatkan urusan - Ni mungkin applicable kepada students/ org yg dah kerja yg terpaksa berurusan dgn team mate lelaki. Dah tak boleh elak, dia je team mate kita. So, apa2 kerja yg nk dibuat bersama, buat je la keje tu. takyah nak borak2, tanya hal peribadilah, gelak2 lah, buat lawaklah.. tak perlu tak perlu. Siapkan keje cepat2, then pergi. Perbincangan buatlah di tempat yg proper dan berurusanlah secara professional.

semoga berjaya bersaha menjadi muslimah solehah :)
sumber : halaqah






#kadang2 ade je yg terlepas pandang..tp masih belum terlambat untuk kite ubah..info yg berguna..

~4 golongan lelaki ke neraka~


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum....

Alhamdulillah, masih lagi diberi nikmat ISLAM dan IMAN hari ni..masih lagi diberi peluang untuk berkongsi sesuatu dengan sahabat2...jom kite renung2 kan info kat bawah ni..moga bermanfaat dan kite ambil pengajaran..4 golongan lelaki ke neraka disebabkan oleh tarikan perempuan2...Astaghfirullah...

Pertama:- 'Ayahnya' - Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak perempuannya di dunia.. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat.. Mengaji dan sebagainya.. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. Tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan di tarik oleh anaknya ke neraka..( aku syg abah aku..aku tak nak susahkan die di dunia apatah lagi di akhirat )

Kedua:- 'Suaminya' - Apabila seorang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya.. Bergaul bebas di pejabat.. Memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram.. Apabila suami mendiamkan diri.. Walaupun dia seorang alim (menjaga solat,puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya ke neraka..( errkk,,saat ni masih belum ade suami..sebagai peringatan )

Ketiga:- 'Abang-abangnya' - Apabila ayahnya sudah tiada.. Tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kepada abang-abangnya.. Jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM.. Tunggulah tarikan adiknya di akhirat..(mm,aku ade 2 org abang..juge tak nak susahkan die di akhirat )

Keempat:-' Anak Lelakinya' - Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam.. Maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak.. Nantikan tarikan ibunya..(InsyaAllah,aku akan didik anak2 aku dengan acuan ISLAM YANG SEBENAR, YANG BETUL )

Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat... Maka kaum lelaki yang bergelar seorang ayah / suami / abang atau anak wajib memainkan peranan mereka yang sebenar..

Firman Allah S.W.T yg bermaksud : 
"Wahai Nabi,suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar);cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik),maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan ingatlah Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Pengasih.” ( Surah Al-Ahzab ayat 59 )

Firman Allah S.W.T yg bermaksud : 

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yg haram),dan memelihara kehormatan mereka,dan janganlah mereka memperlihatkan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya,dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka..” (Surah An-Nur ayat 31)

Semoga Kita Semua Tergolong Dari Ahli Syurga Yang Memasukinya Tanpa Hisab...






#mcm mne??jom sama2 kite ubah diri kite...jom berubah jadi lebih baik...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...